Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Une Annee Exceptionnelle

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα χαρακτήριζε το 2007 ως une annee exceptionnelle, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Γάλλοι. Και γιατί όχι; Η αγορά υπήρξε εξαιρετική οικοδέσποινα υποδεχόμενη όλους τους τίτλους της χρονιάς με (υπερβολικό κάποιες φορές) ενθουσιασμό. Ποιος όμως θα τολμούσε να την κατηγορήσει; Assassin’s Creed, Bioshock, Crysis, Call of Duty 4, Mass Effect και βέβαια Halo 3 είναι μερικοί από τους σημαιοφόρους της περσινής χρονιάς, που ομολογουμένως όχι άδικα, κράτησαν ψηλά τις σημαίες των εταιρειών που εκπροσωπούσαν.
Με το 2008 όμως τι γίνεται; Η αλήθεια είναι ότι ένα μέρος της καλής πορείας που παρατηρήθηκε και φέτος στον κλάδο είχε να κάνει με τα απόνερα που άφησε πίσω του το τσουνάμι του 2007. Όμως εκτιμώ ότι τελικά αυτό είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι. Γιατί και η φετινή χρονιά μας επιφύλαξε ένα Metal Gear Solid 4, ένα Fallout 3 ή ένα Dead Space, που εκτός από must για μια gaming συλλογή αποτελούν και ορισμούς των genres που εκπροσωπούν.
Αποφεύγοντας μια σύγκριση τίτλων μεταξύ 2007 και 2008 που είναι πιθανότατα και ανούσια, θα τολμήσω να θεωρήσω την χρονιά που ακόμα διανύουμε πιο σημαντική από την αντίστοιχη περσινή. Το 2008 διαθέτει ένα νέο trend, με την καλή και την κακή έννοια: την all-around «οικονομική κρίση» που έχει φτάσει να επηρεάζει ακόμα και τι μάρκα χαρτί υγείας αγοράζουμε. Από ότι φαίνεται η κρίση αυτή θα συνεχίσει να μας κάνει παρέα, με τις γνώμες για τον ακριβή χρονικό ορίζοντα να διίστανται από τις απαισιόδοξες στις πολύ απαισιόδοξες, οπότε κι εγώ ο αδαής δεν τολμώ καν να κάνω σχετική εκτίμηση. Το 2009 μπορεί να προβλέπεται πολύ δύσκολη χρονιά αλλά οι εκτιμήσεις για την γενικότερη πορεία του κλάδου είναι θέμα κάποιας μελλοντικής δημοσίευσης.
Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα το 2008 διαμορφώνεται ως μια χρονιά ορόσημο: ένα μεταίχμιο μεταξύ του παραδείσιου 2007 και του κολασμένου 2009. Γεγονός πάντως είναι ότι ο συγκεκριμένος κλάδος φαίνεται να αντιδρά καλύτερα από ότι αναμενόταν. Ίσως γιατί ο καταναλωτής, με τα απανταχού media να τον πανικοβάλουν, αποφεύγει να ξοδέψει πολλά και παραμένει κλεισμένος στο σπίτι, επιλέγοντας ένα family entertainment νέας κοπής. Με μπροστάρη το Wii και με ευχάριστη έκπληξη τον «βετεράνο» πλέον X360 που πουλάει πολύ ικανοποιητικά παρά την ηλικία του, το gaming hardware είχε αυξημένες αποδόσεις και το 2008, χωρίς να υποτιμούμε τόσο την «κλασσική αξία» που ακούει στο όνομα “DS” όσο και την «παλιά καραβάνα» Sony που τόσα χρόνια έχει μάθει να ελίσσεται στις κακοτοπιές.
Μιλώντας για Sony, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην λήξη ενός πολέμου που την βρήκε όχι απλά νικήτρια αλλά θριαμβεύτρια. Ο “Πόλεμος του HD” έγειρε αποφασιστικά υπέρ της τον περασμένο Ιανουάριο όταν η Warner Bros, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής entertainment DVD στον κόσμο ανακοίνωσε την αποκλειστική υποστήριξη της στο Blu Ray, το HD format της Sony. Η οριστική «συνθηκολόγηση» ήρθε ένα μήνα μετά όταν η μόνη ανταγωνίστρια της Sony στον συγκεκριμένο πόλεμο, Toshiba, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το HD-DVD project. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της μετάβασης από το κλασσικό DVD στην νέα γενιά του entertainment software και κατ’ επέκταση σε νέα καταναλωτικά ήθη, αντίστοιχα με αυτά που έφερε η σταδιακή απαξίωση της βιντεοκασέτας. Αν μάλιστα η «επάρατη» κρίση δε χτυπούσε την πόρτα μας κάποιους μήνες αργότερα, η είδηση αυτή θα είχε και το αντίκτυπο που της αρμόζει.
Τελειώνοντας με το θέμα της κρίσης και εστιαζόμενοι στο κομμάτι που μας αφορά περισσότερο (ήτοι στα games), άρχισαν να εφαρμόζονται ήδη κάποιες εταιρικές στρατηγικές για την ενδυνάμωση της αγοράς λιανικής. Μεγάλοι διανομείς, με πρώτη την Activision και με τις Electronic Arts και Ubisoft να τις ακολουθούν, προχωρούν σε μειώσεις τιμών όπως για παράδειγμα το Call of Duty: World at War, η τιμή του οποίου υποχώρησε κατά δέκα δολάρια. Στην Αμερική. Γιατί στην Ελλάδα το χρήμα ρέει άφθονο και δε χρειάζονται τέτοιες «κινήσεις πανικού». Το είπε άλλωστε και ο υπουργός Αλογοsomething ότι η ελληνική οικονομία είναι οχυρωμένη… Κι έλεγα ότι θα το γλιτώσω το μπινελίκωμα χρονιάρες μέρες…
Κοιτώντας πίσω πάντως, θα έλεγα ότι το 2008 ήταν μια χρονιά που είχε από όλα: εξαιρετικά παιχνίδια, ικανοποιητικά sequels, αρπαχτές, απογοητεύσεις, γενικότερα όλα τα απαραίτητα για να μην βαρεθούμε. Θέλοντας όμως να θυμόμαστε, έστω επιγραμματικά, κάποιες από αυτές τις στιγμές, ακολουθεί όχι ένα top-20 αλλά μια σειρά ισάριθμων τίτλων που πραγματικά ξεχώρισαν:
· Wii Fit: αν δεν ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ λέει ο θυμόσοφος λαός και ιδούη πρακτική εξήγηση: η Nintendo φέρνει το γυμναστήριο στο σπίτι και πλέον δικαιολογίες για έλλειψη χρόνου φαντάζουν ως «παπαριές καμαρωτές» (που λέει κι ένας αγαπημένος αρθρογράφος)
· Gears of War 2: άξιος συνεχιστής του εντυπωσιακού προκατόχου του, το GoW 2 μας κάνει να γουστάρουμε που είμαστε γήινοι...
· Bioshock: λόγω προσωπικής προτίμησης (ναι, υπάρχουν και εδώ ρουσφέτια!!!) ο συγκεκριμένος τίτλος μπαίνει στην λίστα παρότι το 2008 κυκλοφόρησε μόνο η έκδοση για PS3. Ευκαιρία για τους κατόχους της κονσόλας να νιώσουν κι αυτοί την υγρασία στην ραχοκοκαλιά τους...
· Final Fantasy IV: η έκδοση για DS όχι μόνο καλύπτει αλλά ενθουσιάζει οπαδούς και μη του FF θρύλου. Μια «Τελική Φαντασία» που ποτέ δε θέλεις να τελιεώσει...
· Little Big Planet: καλώς ήρθατε στην μεγαλύτερη ψηφιακή παιδική χαρά (μέχρι τώρα τουλάχιστον). Ευκαιρία όχι μόνο να βρείτε το παιδί μέσα σας αλλά να (ξανά)γνωριστείτε μαζί του.
· World of Warcraft: Wrath of the Lich King: από την πρώτη στιγμή έβλεπα το WoW σαν μια ψηφιακή μυθολογία. Το 2ο κεφάλαιο του δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση...
· Grand Theft Auto IV: το 4ο κεφάλαιο του GTA είναι ικανό να κάνει ακόμα και παπαδοπαίδι να ονειρεύεται μια ζωή παρανομίας. Έτσι κι αλλιώς όταν θα γίνει παπάς θα έχει ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρο του...
· Fallout 3: ένας κόσμος σε αποσύνθεση, χαρακτήρες λίγο πριν την απελπισία κι ένας lonesome cowboy που βρίσκει ένα άγνωστο μέχρι πρότινος πεπρωμένο. Μελλοντολογικό θρίλερ με όλη την σημασία της λέξης και μια must προσθήκη για οποιαδήποτε συλλογή.
· Dead space: «Στο Διάστημα Κανένας Δεν Ακούει την Κραυγή σου». Είναι το σλόγκαν του πρώτου “Alien”, εν έτει 1979. 29 χρόνια αργότερα βρίσκει εφαρμογή και σε videogame.
· Super Smash Bros. Brawl: «Οι Αναμνήσεις Ξαναγυρίζουνε...» που λέει και το τραγουδάκι και αυτός ο τίτλος εκτός από pure fun ξυπνάει και κάποιες κοιμισμένες μνήμες... Έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι...
· Guitar Hero World Tour & Rock Band 2: αντί να πηγαίνετε σε χυδαία reality που το μόνο που προσφέρουν είναι η κονόμα των μεγαλοστελεχών που τα φιλοξενεί, δοκιμάστε την νέα πρόταση του Guitar Hero: και πιο χαβαλέ κάνει και δε γίνεται κανένας ρεζίλι (τουλάχιστον στο πανελλήνιο!)
· Braid: ο ορισμός του puzzle & fun. Χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο;
· Metal Gear Solid 4: ο τίτλος που έκανε το “stealth” μέρος του gaming λεξιλόγιου μας, επέστρεψε για να μας θυμίσει ποιος είναι το αφεντικό... · Resistance 2: αν ο Καβάφης ήταν gamer τότε το ποίημα του θα ήταν «Περιμένοντας τους εξωγήινους» κι όχι τους βαρβάρους... Συγνώμη για την βλασφημία αλλά μετά από το Resistance και τα συναφή παιχνίδια κάπως έτσι θα ήταν τα πράγματα...
· Crysis Warhead: φαίνεται ότι η Crytek το έχει βάλει σκοπό να φιγουράρει κάθε χρόνο σε ανάλογες λίστες...
· Far Cry 2: μου φαίνεται ότι το συγκεκριμένο franchise είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός με μπόλικη ανδρεναλίνη και γενναίες δόσεις από πιστολίδι. Keep on bringing!!!
· Star Wars: The Force Unleashed: για όλους εμάς που (ψιλό)απογοητεύτηκαν με τις κινηματογραφικές ακροβασίες του Lucas, ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
· Call of Duty: World at War: επιστρέφοντας στα γνώριμα (και προσωπικά προτιμητέα) χωράφια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, το νέο επεισόδιο στο σύμπαν του CoD εκσυγχρονίζει πλήρως την δυνατότητα για γερές κλωτσιές στους τροφαντούς άρειους πισινούς των Ναζί!
· Tomb Raider Underworld: η κυρά Lara κρατιέται καλά παρά τα χρόνια της και για όλους τους βετεράνους (πλέον) gamers συνεχίζει να είναι η πιο βολική τους γκόμενα (έστω και ψηφιακή...).
Άυτά λοιπόν για το 2008, κι όσο για το 2009, όσο γκρίζο κι αν φαίνεται ή αν μας το δείχνουν έτσι, η ουσία είναι ότι το gaming θα είναι και φέτος συναρπαστικό. Keep on playing!